woensdag 15 oktober 2014

Weetjes

Weetjes
  • Stephen King was niet blij met deze verfilming en wilde zijn naam niet op de aftiteling zien. In 1997 werd het boek opnieuw verfilmd, ditmaal als miniserie (voor televisie) met medewerking van King zelf. Deze is een stuk getrouwer aan het verhaal in het boek.

  • Shelley Duvall (Wendy) heeft in de filmversie van Kubrick zwart haar. In het originele boek omschrijft King haar als blondine.

  • Jack Nicholson (Jack) gaat zijn familie in Kubricks film te lijf met een bijl. In Kings boek gebruikt hij een roquehamer.

  • In het boek is geen sprake van de oneliner "heeeeere's Johnny", wat Jack roept wanneer hij met een bijl de deur waarachter Wendy en Danny zich verschuilen inslaat. De tekst volgens het boek is "Boo" (boe). Nicholson heeft de zin geïmproviseerd. De oneliner is een verwijzing naar The Tonight Show van Johnny Carson.

  • In dezelfde scène wordt een toespeling gemaakt op De wolf en de drie biggetjes, wanneer Jack met de bijl voor de deur staat en tegen zijn vrouw roept Doe open of ik puf en zucht en steun en blaas je huisje omver!

  • Het hotel Overlook is de plaats waar zowel het heden als het verleden worden overzien. Het hotel is gebouwd op een Indiaanse begraafplaats en is een soort wachtkamer van de verdoemde zielen die zich manifesteren aan de mensen die de 'gave' (the shining) bezitten. De verfilming vond plaats in Timberline Lodge, een resort op de zuidflank van Mount Hood in Oregon. Het labyrint is een metafoor voor het ronddolen van de mens voordat hij de eeuwige rust kan krijgen. Zoals Graaf Dracula (Béla Lugosi in 1931) die zei: "To die! To be really dead: that must be glorious!". De film doet ook denken aan Daughters of Darkness (1971) van Harry Kümel over een vampier in een hotel (Het Thermae Palace Hotel te Oostende) die de gasten terroriseert.

  • Op 25 oktober 2003 werd middels een verkiezing van televisiezender Channel 4 de scène waarin Jack Nicholson door de deur roept "Here's Johnny" verkozen tot griezeligste filmmoment aller tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten