woensdag 15 oktober 2014

aangespeelde thema's

Familie

The Shining is een verhaal van een wanhopige familie, bestaande uit Jack en Wendy Torrance en hun zoon, Danny. Het Overlook Hotel is hun laatste kans om het te maken als een eenheid.
Helaas, het Overlook is alles over het vernietigen van families en het verdraaien van familieliefde. Om het nog erger te maken, worstelt Jack met zijn eigen jeugdmisbruik en de intense haat-liefde relatie die hij met zijn vader had. Deze zwakte is precies wat het Overlook nodig heeft om Jack te keren van liefdevolle, family man, tot afschuwelijk monster, gebogen over de moordvan degene van wie hij het ​​meest houdt. 
The Shining neemt diepe familie-gebaseerde angsten en brengt ze tot leven, allen met behoud van een gevoel van hoop. 


Geweld

The Shining is gewelddadig vanaf de eerste momenten en heeft geweld op zowat elke pagina. 
Je zou zeker niet willen om een ​​personage in deze roman zijn, tenzij je graag pijn lijd. 
Van boos haagdieren tot geesten met de macht om mensenvlees te verbrijzelen, dit verhaal is beladen met brutaliteit. Het Overlook hotel voedt op geweld. Dit maakt Jack bijzonder kwetsbaar.
Jack vecht tegen geweld zijn hele leven - van het misbruik van zijn vader op Jack, zijn broers en zussen, en zijn moeder, naar Jack's eigen gewelddadige temperament. Hoewel hij veel minder gewelddadiger is dan zijn vader, schuilen extreme woede en agressie in hem en dreigen zijn leven te vernietigen op elk moment. 
Een kijk op hoe geweld en liefde samen kunnen verstrikt raken in een gewelddadige relatie.



Het bovennatuurlijke

The Shining is ongegeneerd bovennatuurlijk. Natuurlijk, het is ook zeer natuurlijk, want het verkent de menselijke motivatie en het lijden van het menselijk hart. Een groot deel van de bovennatuurlijke centra rond Schijnen, Dick Halloran manier van het beschrijven wat algemeen bekend als ESP of buitenzintuiglijke waarneming. Zowel Halloran en Danny kan gedachten lezen. Beide hebben visioenen van de toekomst en een verhoogde gevoeligheid voor de paranormale activiteit gaande op het Overlook. Deze paranormale activiteit is zeer kwaadaardig en omvat geesten met de mogelijkheid om fysiek verwonden mensen. De roman laat zien hoe de natuurlijke en de bovennatuurlijke botsen, het creëren van chaos, maar ook sprankjes hoop op een betere toekomst.



Drugs & Alcohol

Jack Torrance is een herstellende alcoholist, en hij denkt de hele tijd aan drinken.
Alcoholisme is sterk verbonden met disfunctionele gezinnen, huiselijk geweld, en de cycli van huiselijk geweld in de roman. Jack's vader was een gewelddadige alcoholist en Jack breekt arm van zijn eigen zoon in een dronken woede. 

Jack's verlangen naar het sterk spul (zijn drankje van keuze is de gin martini) maakt hem kwetsbaar voor de Overlook, die zich voedt met elke menselijke zwakheid en vergroot het. Hoewel de Overlook cache van drank is uitgeput voordat Jack komt op het toneel, de Overlook creëert jenever uit de lucht en krijgt Jack echt dronken voordat deze hem op zijn moorddadige rampage met de roquehamer stuurt. Met deze bovennatuurlijke wendingen, kijkt The Shining terug naar de pijn van alcoholisme en op de manier waarop alcohol, toen misbruikt, vaak gepaard gaat met geweld. Het kijkt ook naar alcoholisme vanuit het onschuldige perspectief van vijf-jarige Danny Torrance. Stephen King, ook een herstellende alcoholist, was niet gestopt met drinken toen hij The Shining schreef.
Als het boek geen bewijs is, hij had heel veel angst over zijn drinken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten